Gerd fick sin njure av en vän

För tre år sedan fick Gerd Engman en ny njure. Då hade hon varit sjuk i tre år, men hon behövde inte hamna i dialysapparat eftersom hennes vän Mary donerade en njure till henne.

– Först trodde jag inte att det var sant. Sen funderade jag på om jag verkligen kunde ta emot erbjudandet, så jag försökte spjärna emot lite faktiskt, säger Gerd Engman.

Men hennes vän Mary sa ifrån.

– Jag har pratat med mina sex syskon och de sa ”självklart ska du ställa upp! Och får du problem, så kan du få sex njurar av oss”, berättar Mary.

800 personer i akut kö

Ungefär en tredjedel av de njurtransplantationer som genomförts till och med sista september i år kom från levande donatorer. I Sverige är det över 800 personer som står i akut kö och väntar på ett eller flera nya organ. Exempelvis behövs runt 30 hjärtan, men absolut flest behöver en ny njure.

– Men nu behöver man ju inte vara levande donator. Det handlar också om att man donerar efter sin död och då kan man ju hjälpa fler människor eftersom man kan donera både olika organ och vävnader, säger Gerd Engman.

Sedan hon blev sjuk har hon engagerat sig i Njurförbundet, där hon är vice ordförande i Örebros förening.

Varför tycker du att man ska bli donator? 

– Man ger förlängda liv till människor. Människor som jag till exempel, som får problem med ett organ. Genom att jag har fått en ny njure har jag hittills fått tre år till som jag annars hade tillbringat fastlåst vid en dialysapparat eller helt enkelt dött, säger Gerd Engman.

Publicerad i SVT Nyheter Örebro.

Reporter: Ida Österberg, SVT.