Ny metod för matchning av njurar

En ny databank på Akademiska sjukhuset ska para ihop patienter med njurdonatorer. Förhoppningen är att korta tiden för njurtransplantationer. – På det sättet kan de få en andra chans, säger chefskirurgen Helene Malm.

ska%cc%88rmklipp-2016-10-31-15-51-13

När en patient behöver en ny njure kan det ibland vara aktuellt att en levande familjemedlem eller annan anhörig donerar en njure. Men ibland kan inte patienten ta emot den njuren eftersom det bildas för mycket antikroppar. Då måste man börja se sig om efter en ny lösning.

För ungefär ett år sedan startade ett nytt projekt på bland annat Akademiska sjukhuset. Tanken är att matcha ihop par av patienter och donatorer med andra par av patienter och donatorer.

– På det sättet kan de få en andra chans, säger Helene Malm, chef för transplantationskirurgi på Akademiska sjukhuset.

Matcha ihop i hela Sverige

I en databank läggs information in om personer som väntar på njurtransplantation och om donatorer. Målet är att matcha ihop personer i olika delar av Sverige på ett nytt sätt.

– Med en levande donator har man fortfarande lite bättre resultat än med en avliden donator, även om skillnaderna minskat med åren. Framför allt är det ju en planerad operation, så att det blir lättare för personerna att planera sitt liv.

DONATION

Mellan 10-16 oktober pågår den årliga Donationsveckan som Socialstyrelsen tagit initiativ till för att få fler att ta ställning till donation.

Njure är det organ som flest väntar på.

671 personer i Sverige väntar på att genomgå en njurtransplantation och på Akademiska rör det sig om ett hundratal.

Källa: Akademiska och Socialstyrelsen

 

Publicerad i SVT Nyheter Uppsala.

Reporter: Julia Carlbaum, SVT.