Dennis får ny njure – vill se fler donatorer

Gyllene Tider-trummisen Micke ”Syd” Anderssons son Dennis Erixon är sjuk, och behöver en ny njure. Mamman Madeleine Andersson-Erixon har godkänts som donator och i januari äger operationen rum. – Jag önskar verkligen att fler gör som mamma och anmäler sig som donator, säger Dennis.

Under nästan hela sitt liv har Dennis Erixon, i dag 24 år, vetat att han någon dag kommer att behöva en ny njure, sedan hans ena njure opererades bort när han var barn.

Den dagen är snart här. Dennis mamma Madeleine Andersson-Erixon, 51, har godkänts som donator.

I mitten av januari äger donationen rum på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Jag jobbar mycket, konstiga tider och är i farten, men mitt liv kommer inte att ändras. Och även om det hade gjort det så skulle jag självklart ha gett min njure ändå, säger Madeleine Andersson-Erixon.

”Det är så lätt i dag”

Dennis Erixon har under hösten blivit sämre, är trött och orkar inte med lika mycket som tidigare. Men han är noga med att själv inte framstå som ett offer.

– Anledningen till att jag vill vara med i artikeln är att om en enda person anmäler sig till donationsregistret så är det värt det. Det är så lätt i dag, bara ett klick bort, säger Dennis som redan vet vad han ser fram emot mest – ett vanligt liv.

– Jag vill jobba så mycket med mitt fotograferande som jag kan, för det är det jag älskar. Och kunna lämna hemmet utan att behöva planera för toalettbesök hela tiden, sådana vanliga saker. Jag har väntat hela livet på den här dagen, säger han.

Flyttar hem till mamma

Det enda Dennis Erixon är orolig för är hur hans mamma ska må. Inför donationen flyttar han nu därför hem till henne, för att de ska kunna vara tillsammans.

– Det enda jag oroar mig för är mammas välmående, säger Dennis, vars pappa Micke Syd Andersson, 52, är även han djupt engagerad i donationsfrågan.

– Det finns så många som väntar på donation, och det är människor som tyvärr dör för att de inte får organ i tid. Du kan faktiskt rädda livet på flera personer om du tar ställning för att donera dina organ. Det kostar inget men det ger så otroligt mycket, säger Micke ”Syd” Andersson.

 

Läs hela artikeln av Sofia Persson på Expressen.