Kristoffer fick en ny njure i julklapp

Kristoffer Ek har haft njursvikt i flera år. Flera gånger i veckan har han behövt uppsöka sjukhus för att gå på dialys. Men tre dagar innan jul fick han en ny njure av sin lillebror.
– Nu ska jag göra allt jag inte kunnat göra tidigare, säger han.

Det blev en annorlunda jul för Kristoffer Ek, 33, från Högsbo. Tre dagar innan julafton fick han en ny njure – av sin lillebror. Så i stället för att vara hemma med sin fru blev det firande på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Jag hade tagit med mig lite julpynt för att få mer stämning och så hade jag paketöppning med min fru och min pappa på videolänk. Min mamma och bror var med på sjukhuset. Många säger att njuren var som min brors julklapp till mig och det får jag väl gå med på.

Kristoffer Ek har till följd av en medfödd sjukdom haft problem med njurarna sedan elvaårsåldern och sedan 2015 har han varit sjukskriven och gått i dialys.

– Det är inget man vill göra men om man inte gör det så dör man. Att sitta i dialys gör inte ont, men den sista timmen brukade jag få huvudvärk och känna mig tung i kroppen. Vissa blir väldigt illamående.

Läs hela artikeln i GP