Engagera dig!

Vill du vara med och engagera dig för levande donation?

Här finns några olika förslag på saker man kan göra för att uppmärksamma levande donation. Välj den tid som passar dig – eller hör av dig om du har andra tankar och idéer!

 

Bli Facebooktroll

Ett Facebooktroll kallas någon som gör inlägg för att lyfta särskilda ämnen eller väcka uppståndelse. Precis sådana skulle behövas för att lyfta levande donation!

Dela historier och nyheter om levande donation på Facebook – ett enkelt men effektivt sätt att nå ut till många! Det tar max 10 sekunder!

 

Instagramma om levande donation

Har du Instagram? Posta och skriv om levande donation, informera andra om hur man går tillväga, berätta dina erfarenheter. Hashtagga #levandedonation #blidonator #merorgandonation med mera!

Vill du göra en Instatakeover och ta över MODs konto i en vecka och skriva om dig, din historia och din vardag så kontaktar du oss på micaela@merorgandonation.se

Känner du någon som har gett eller fått en njure eller en lever? Tipsa dem om den här sidan, bjud in dem till att engagera sig, göra sin röst hörd och dela sin historia!

Skicka länken till hemsidan (www.levandedonation.se), tagga dem på FB eller Insta – eller fyll i formuläret nedan med uppgifter så tar vi kontakt! Tillsammans gör vi skillnad!

 

 

Ställ upp i media

 

Kan du tänka dig att ställa upp i media och sprida budskapet om levande donations betydelse i reportage, artiklar, inslag?

Vi har ständig kontakt med journalister som efterfrågar personliga berättelser. Vi förmedlar kontakten och ger även input från våra erfarenheter om medverkan i media innan och efter intervjutillfället.

Oftast vet journalisterna redan vad de söker, då de skriver en specifik tidning med en särskild målgrupp. Därför efterfrågar vi så mycket information som möjligt, för att bäst kunna hitta och föreslå rätt personer till rätt inslag.

Gör så här:

– Anmäl ditt intresse till micaela@merorgandonation.se.

– Inkludera en kort beskrivning av dig själv: vilken donation du gjort eller vilket organ du mottagit.

– Skriv med telefonnummer där du lättast nås, emailadress samt ålder och stad.

– Har du medverkat i media tidigare får du gärna berätta lite om det också.

Viktiga hållpunkter vid medverkan i media:

– Det bör alltid finnas med en faktaruta om hur man tar ställning till organdonation, samt hur man går tillväga för att donera levande. Förklara vikten av detta för journalisten och hänvisa till oss gällande detta.

– Se till att det finns med länk till hemsidan levandedonation.se för mer information.

– Be alltid att få läsa igenom texten innan publicering. Vi hjälper gärna till med faktagranskning.

– Hör gärna av dig efteråt och berätta hur det gick, samt om du vet ungefär när artikeln kommer ut.

– När du ser att artikeln/reportaget kommer ut, skicka gärna en länk eller kopia till oss så kan vi hjälpa till att få större spridning för artikeln.

 

 

 

Sprid information

Kan du ta emot en bunt broschyrer/flyers och dela ut på olika platser där du bor?

Uppdraget är enkelt – du placerar ut broschyrer, flyers, annan information på några utvalda ställen på hemmaplan. Exempelvis i väntrum och på anslagstavlor på sjukhus/vårdcentraler. Fråga om du får lägga lite broschyrer på biblioteket och/eller sätta upp material på deras anslagstavla.

Skolor och universitet är andra ställen där det finns anslagstavlor, likaså matbutiker. Varför inte fråga apoteket eller någon annan butik om de kan tänka sig ha några broschyrer bredvid kassan under några dagar, så hämtar du upp överflödet (om det finns något) i slutet av veckan?

Du kanske vet andra platser där det skulle kunna passa? Toppen!

Gör så här:

– Anmäl dig till info@merorgandonation.se

– Skriv gärna en liten mening om din anknytning till organdonation (man behöver inte ha någon speciell anknytning).

– Kom ihåg att ange fullständig adress dit vi kan skicka broschyrerna, samt telefonnummer och emailadress.

– Se till att skicka in en bild på dig “in action” när du placerar ut material som vi kan lägga upp på Instagram.

 

Bli kontaktperson

 

Om man utreds för att donera kan det hända att man har många funderingar. Likaså kan det finnas tankar, oro och frågetecken hos de som står i begrepp att ta emot ett organ från någon som de känner.

Har du möjlighet att fungera som kontaktperson/stödperson och via mail eller telefon prata med andra om det du gått igenom och hur ditt liv ser ut idag? Vår erfarenhet är att här kan väldigt lite betyda oerhört mycket.

Anmäl ditt intresse till info@merorgandonation.se. Fyll gärna i om du har varit kontaktperson/stödperson tidigare. Skriv också vilken slags donation du gjort, eller vad du tagit emot för organ, det vill säga beskriv lite kortfattat din relation till levande donation.

Vi vill också väldigt gärna veta ditt telefonnummer, mail, samt ålder och stad så blir det enklare för oss att förmedla kontakten.

 

 

Föreläs i skolan

 

Skolprojektet är en av våra viktigaste satsningar. Här behöver vi DIN hjälp för att kunna nå ut till fler skolungdomar runtom i Sverige! Som föreläsare kanske man själv står på väntelistan för ett organ, eller så är man tidigare transplanterad eller anhörig – vi önskar även fler föreläsare med anknytning till levande donation!

För att bli MOD-föreläsare behöver du gå vår grundkurs – MOD 101. Här tar vi upp fakta om organdonation, levande donation, situationen i Sverige, vanliga frågor och svar. Vi övar också på att hålla en kort muntlig presentation och får en lektion i presentationsteknik. Medverkar gör representanter från MOD och kunnig personal från professionen.

MOD 101 ges vid olika tillfällen under året, framför allt i Stockholm och Göteborg där vi har kontor men vår ambition är att hålla utbildningar i hela landet. När vi har tillräckligt många personer i ett specifikt område så kommer vi att erbjuda kursen hos er. Kursen är kostnadsfri och vi bjuder på lättare fika.

När det sedan kommer till att vara ute och föreläsa så har vi ett grundmaterial som MOD-föreläsarna använder sig av. Om det går att ordna får du gärna följa med och lyssna när någon av oss föreläser innan du själv håller din första utbildning.

Gör så här:

– Anmäl ditt intresse till micaela@merorgandonation.se

– Inkludera en kort beskrivning av dig själv – din anknytning till organdonation.

– Skriv vart du önskar att gå utbildningen, vart du bor, mobilnummer och emailadress.

Vad händer sen?

– Du kommer att få ett bekräftelsemail på att vi har tagit emot din intresseanmälan.

– Du kommer att bli kontaktad när nästa utbildningsomgång ges, alternativt när vi håller en föreläsning i ditt område så du kan följa med och lyssna.

– När du fått plats på grundkursen vill vi ha in din personliga historia, max 1 A4. Denna används som underlag för den muntliga delen av utbildningen. Mer information om detta kommer.

– Efter kursen kontaktar du själv gymnasieskolor i ditt område och bokar in din första föreläsning. Ni kan vara två stycken som gått MOD 101 som åker ut till skolor tillsammans, du behöver inte vara själv.

– Vi hör också av oss när vi får in förfrågningar om föreläsningar.

– Det kommer finnas möjlighet att gå fortsättningskurser och du kan alltid höra av dig till oss om det är något du undrar över.

 

Berätta din historia

De personliga berättelserna är kärnan i vår kommunikation till allmänheten. Det är genom att ta del av olika historier och erfarenheter som andra kan förstå vad organdonation verkligen handlar om. Att rädda liv.

Här har du möjligheten att dela med dig av din personliga berättelse, vad du varit med om och hur du ser på livet idag.

När vi publicerar personliga berättelser utgår vi alltid från vad personerna som läser innehållet ska tänka, känna och göra efter att de har läst texten. Vi vill att människor som läser en berättelse ska gå från ord till handling och säga JA till organdonation, att de förstår att organdonation är något positivt och att det räddar liv.

Jag lever tack vare min vän.

“Att jag kunde donera innebär att jag nu kan få se min son växa upp.”

 

En transplantation kan givetvis innebära en tung sjukdomshistoria och många jobbiga situationer, vilket man inte ska blunda för. Men vi försöker fokusera på den positiva sidan av organdonation. Den livräddande sidan. Alla möjlighet det innebär.

Läs gärna och ta del av andra historier vi har publicerat, se hur de har skrivit, ta inspiration, se om det finns upplägg som din historia kan dra paralleller med. Maila till minhistoria@merorgandonation.se för att få din historia publicerad.

 

mertid

Hör av dig!

Kontakta oss på info@merorgandonation.se