Rekord för donerad njure

94-åriga Judith Näslund i Sidensjö donerade för snart 40 år sedan sin ena njure till sonen Bengt Näslund – en njure han fortfarande lever med.

I januari 1975 donerade Judith Näslund en njure till sin då 29-årige son Bengt som drabbats av njursvikt.

– Det viktiga var ju att det skulle fungera – och det gjorde det ju verkligen. I dag skulle jag göra om samma sak – det är ju den största upplevelsen man har haft, säger 94-åriga Judith Näslund, som är en av världens äldsta levande donatorer.

Rekordnjure
Medellivslängden för en donerad njure är omkring 15 år – den njure Bengt fick av Judith har hållit i snart 40 år.

– Det är väldigt ovanligt – och kan vara rekord i Sverige, konstaterar Ann-Marie Lundvik, läkare på njuravdelningen på Örnsköldsviks sjukhus.

Väntetid – fyra år
Bengt Näslund är en av grundarna av Västernorrlands njurförening – och han ser fortfarande ett behov av information kring donationsfrågor.

– I dag ligger väntetiden på en njure på fyra år – det är brist på organ, konstaterar han.

– Här i Örnsköldsvik är vi unika för att vi jobbar tre föreningar ihop: hjärt och lung, diabetesföreningen och njurföreningen. Vi informerar om det här att ta ställning till organdonation – att man säger ja eller nej. Det tycker jag är viktigt.

600 väntar
I dag väntar omkring 600 personer i Sverige på att få en ny njure. I Örnsköldsvik står drygt tio personer i kö.

– En del väntar på en njure från en avliden – andra väntar på att en donator ska bli färdigutredd och accepterad av Transplantationscentrum, säger Ann-Marie Lundvik.

Anna Quayle

Källa: svt.se