Tio gånger fler donatorer tack vare Facebook

Antalet personer som varje år anmäler att de kan donera stamceller och benmärg har tiodubblats sedan 2012. Anledningen stavas sociala medier.

En av dem som använder Facebook som en sista utväg att hitta en donator är cancersjuka Susanne Nilsson i Norrahammar utanför Jönköping.

– Det var över 2000 delningar på 1-2 dygn så det har varit enorm spridning, säger Susanne Nilsson.Vad är uppmaningen i det här?

– Att folk tänker på att dom kan donera stamceller och benmärg. Det är en väldigt liten insats som kan rädda liv och till och med bota sjukdomar.

Fyrabarnsmamman Susanne Nilsson sitter på sin inglasade veranda i huset i Norrahammar, strax söder om Jönköping.

För sex år sedan fick hon diagnosen myelom, obotlig cancer i benmärgen. Susanne har genomgått en rad behandlingar, men nu återstår bara en. Men den kan förlänga hennes liv med kanske tio år: en benmärgstransplantation.

Problemet är bara att ingen benmärg som matchar hennes hittats. Därför skrev hon ett inlägg på MODs Facebooksida om sin situation, ett inlägg som nu delats över 2500 gånger.

Tobiasregistret, Sveriges nationella stamcellsgivarregister, har sedan Susannes vädjan lades upp i onsdags förra veckan fått in många nya donatorer.

– Sen i torsdags har vi fått 100 nyanmälningar vilket är fantastiskt, säger Mats Bengtsson, som är medicinskt ansvarig på Tobiasregistret.

Och sedan Tobiasregistret själva skapade en Facebooksida har antalet personer som varje år registrerar sig som donatorer av stamceller och benmärg fullkomligt exploderat.

– Innan var det 800 per år och nu har vi tiodubblat det.

Och för Susanne Nilsson i Norrahammar lever hoppet. Matchar någon av de nyregistrerade hennes benmärg betyder det allt.

– Ja, att jag får livet tillbaka och ytterligare några år. Och att man får vara kvar hos sina barn framförallt.

Hur länge kan du vänta?

– Det vet jag inte. Men det börjar ju bli akut. Jag kan ju inte vänta hur länge som helst det går ju inte.

Källa: Sveriges Radio P4