Efter en operation
Direkt efter operationen
Det är inte ovanligt att uppleva både smärta, obehag och trötthet – prata med personalen, det finns läkemedel som ger lindring, du skall inte behöva ha ont i onödan.
På uppvaket mår du kanske inte toppen rent fysiskt. Du kan vara illamående, känna smärta i operationssåren (speciellt när du rör på dig, skrattar, hostar, nyser). Då tarmen har varit stilla under operationen så kan du få en övergående förstoppning. Personalen gör allt för att du ska må så bra som möjligt.
Det kan förekomma vissa komplikationer som infektion i såren, urinvägsinfektion pga katetern, och även lunginflammation är en risk – det är viktigt att träna djupandning och komma upp ur sängen så fort du kan. Sjukgymnasten kan hjälpa dig med hur du rör dig på bästa sätt efter operationen.
Innan hemgång skall du få viktig information om vad du behöver tänka på, och vad du skall göra och inte göra för att bli helt återställd så fort som möjligt.
Rehabilitering
Vanligt är att du blir sjukskriven under ca 6-8 veckor, beroende på vilket arbete du har och hur du känner dig. Du kan alltid avbryta pågående sjukskrivning om du vill återgå till arbetet tidigare.
Bli inte förvånad om du är tröttare än normalt, om det stramar och gör ont i såren. Under en kortare tid så kanske du inte kan röra dig som vanligt. Se till att inte bära för tungt, och gör inga situps första veckorna – vävnaderna måste ges chansen att läka ordentligt.
Tröttheten kan sitta i längre och vara svårare än du hade räknat med, samma sak med smärtan. Återhämtningen kan ta längre tid och vara jobbigare än vad du vill – vilket självklart kan påverka humöret. Att ha tålamod är lätt att säga, svårt att göra.
Återbesök
Uppföljning första året
Två till fyra veckor efter njurdonationen blir du kallad på ett första läkarbesök för kontroller av operationssåret, blodtryck och andra prover.
Omkring fyra veckor efter operationen sker ett uppföljningssamtal på telefon med patientkoordinatorn som hör sig för om ditt allmäntillstånd och hur det går med återhämtningen.
Sex till tolv månader efter donationen kallas du till en grundligare hälsokontroll hos den läkare som utförde donationsutredningen. Här görs blodtrycksmätning, blod- och urinprovstagning och ett njurfunktionsprov för att undersöka den kvarvarande njurens funktion.
Uppföljning livet ut
Du kommer att fortsätta kallas till regelbundna hälsokontroller, hur ofta är i enlighet med rutinerna på ”din” njurklinik. Du kommer framledes att bli noga uppföljd under hela ditt liv, så att du fortsätter vara vid god hälsa även långt efter din donation.
I övrigt kan du leva helt som vanligt, och det återstår bara att gratulera dig till din heroiska insats – du är en sann hjälte!